Blog de Notes

Fa uns dies va creuar-me pel davant el Manifest for posting online in 2023 i em va semblar bona idea fer-ne una traducció al català, tenint en compte que no sóc escriptor ni traductor, i el meu anglès és el que és.

Em sembla una bona reflexió per tenir a mà quan navegem per aquest internet que tenim, i en general per prendre'ns tot una mica amb més distància. Viuriem tots una mica millor.

Continue Reading...


Aquest va ser un dels primers acords amb la parella quan vam descobrir que estava embarassada. Voliem saltar a la carretera el màxim de temps possible, i això (més o menys) és el que farem a partir de demà o demà passat.

Em ve de gust escriure quatre línies sobre el tema, com a fita assolida, i com a visió del que ve en els propers 3 mesos.

Continue Reading...


Tocava una posada al dia al Droplet que tinc a DigitalOcean, que em serveix algunes webs entre elles aquest blog. Ja està vell i l'Ubuntu 18.04 es queixa sovint. He creat un segon Droplet amb Debian 11 i he migrat sel.lectivament. Ara toca presentar-ho en societat...

Ai l'as, el DNS, la seva propagació i les cache a tants nivells, inclús a casa!

Continue Reading...


Una de les optimitzacions que es recomanen per a millorar el rendiment de les #RaspberryPi és moure el sistema operatiu a un disc dur conectat per USB3. Amb les "noves" Raspberries aquest procès és encara més fàcil.

Buscant millorar l'estabilitat de LaDragonera, he volgut aplicar-ho a la Rasbperry Pi que la mou i ha estat més fàcil del que m'esperava!

Continue Reading...


LaDragonera.com és el primer domini que vaig registrar ara deu fer uns 20 anys. Ha passat per diferents fases, essent reciclat al llarg d'aquest temps per donar nom a diferents projectes de la meva fornada.

Ara presenta una instància Pixelfed on publico fotos pròpies, servit des d'una Raspberry Pi des de casa.

Continue Reading...


DigitalOcean ofereix Spaces, un Object Storage compatible amb S3 d'Amazon a un preu fixe i més raonable. Intentant reduir la càrrega de la meva instància Mastodon que tinc a la Raspberry Pi 4, l'he configurat per que usi Spaces per als arxius media d'usuari i cache. De pas he hagut de sol.lucionar algun problema de CSP, però he quedat ben satisfet amb el resultat.

Continue Reading...


Amb els últims projectes en Python (el janitor i el pyxavi) he probat de posar en pràctica a casa les bones maneres que tenim a la feina. De tots ells, els tests unitaris són els que trobo més interessants.

Anem a descobrir pas a pas l'art dels Tests Unitaris a Python!

Continue Reading...


Que em coneix sap els meus gustos musicals, i que sóc de la generació que va descobrir Queen quan en Freddie va morir. Rondava el 1990 quan per la tele van posar el Barcelona amb la Montserrat Caballé, i jo vèia el meu pare excitat amb el Mercury. Qui serà aquest pàio? Quins crits, no?

Continue Reading...


Portava temps que em rondava pel cap la idea d'un bot que comprovés algunes mètriques del sistema i si algun valor es dispara llavors em publiqui una alerta a Mastodon. El que va començar com a un projecte senzill ha acabat una mica més treballat, capaç de comunicar entre bots i fer de centraleta d'alarmes i missatges de log.

En aquest article explico què fa i com posar-lo en marxa 🚀

Continue Reading...


La temporada del Nadal 2022 ha passat. A nivell personal això marca una fita. I tot un nou món acaba i un altre està a punt de començar. Encara tancant alguns temes, vull aprofitar aquest moment de calma entre tempestes per reflexionar una mica de tot, el que ha passat i el que vindrà. Atenció, vomitada mental ahead.

Continue Reading...