Fa uns dies va creuar-me pel davant el Manifest for posting online in 2023 i em va semblar bona idea fer-ne una traducció al català, tenint en compte que no sóc escriptor ni traductor, i el meu anglès és el que és.

Em sembla una bona reflexió per tenir a mà quan navegem per aquest internet que tenim, i en general per prendre'ns tot una mica amb més distància. Viuriem tots una mica millor.

  1. El teu temps i atenció no són una propietat pública. Els distribueixes com creus millor.
  2. Només per que algú crida fort en la teva safata d’entrada no significa que tingui dret de ser escoltat. De fet, sovint aquest és un indicador de que no val la pena.
  3. Rebutja tolerar missatges passius-agressius. És una forma d’agressió, no hauríem ni tan sols de preguntar-nos-ho.
  4. Només per que tinguis una "plataforma" no significa que li deus una veu a qui sigui que ho demani. No tens que posar atenció a cadascuna de les causes caritatives i desastres globals un cop creues la línia màgica d'un nombre determinat de seguidors. No ets un canal de notícies amb un equip de 50 treballadors. Ets una ser humà normal.
  5. Equivocar-se no significa que has d'aguantar les crítiques d'extranys. No, ni tansols si l'has feta grossa. Què en treus, un cop has entès l'error, de golpejar-te repetidament el cap amb la ràbia d'extranys aleatoris? Han vingut pel drama, no per crèixer.
  6. Rebutja delegar la teva opinió sobre els assumptes del cor. No et creguis mai res més que a tu mateix (o, quan calgui, a un expert certificat)
  7. Accepta només els comentaris i les crítiques de qui t'estima, et veu i et diu sempre la veritat. Aprèn dels errors i creix, però fes-ho en privat si així ho vols. La teva vida no és un escenari.
  8. Cultiva la política de tolerància zero amb els capullos. Decidir qui és un capullo és completament subjectiu? És clar que si, igual que en la vida real. Però no muntem un fòrum públic per decidir a quin extrany enrabiat li donem lloc al nostre sofà. Tu mateix decideixes la teva opinió sobre la gent tan arbitrària i inflexiblement com vulguis. Encara els queda un bon tros d'internet a qui trolejar.
  9. Ven la teva obra. Demana calers a canvi. Posa la teva màgia al mercat. Rebutja sentir vergonya per demanar una compensació justa. També va per altres escriptors. Clar que és una merda que no tots poguem arribar a pagar per tot, a tot arreu, a cada moment, però això no vol dir que haguem de treballar de gratis. De fet, fer-ho massivament soscava i retalla la indústria dels escriptors i és dolent per les arts.
  10. Ves a treballar i fes la teva feina. Si això significa publicar online quan es destapen events mundials, llavors publica online de totes totes. Ningú espera que els oficinistes o els dependents no vagin a treballar. Has de menjar. Encara has de pagar les sabates dels teus fills. així que fes la teva feina i si la gent es queixa els envies a llegir el punt 4 (no som un canal de notícies) i el punt 11 (bloqueja sense por)
  11. Bloqueja sense avís. Silencia lliurement. No donis explicacions.
  12. Deixa que la gent estigui equivocada sobre coses - sobre fets, sobre política, sobre tu. Deixa'ls fer. Aprèn a deixar-ho passar i mantenir-te allunyat. Recorda que discutir a internet és com postular-se per una presidència al Parlament. Encara que guanyis, seguiràs sent un dels perdedors de la vida.
  13. Protegeix la teva energia ferotgement. Inverteix-la només en aquells amb qui comparteixes estandàrds i gustos. hi hauràn molts i molts capullos que voldran prendre't el teu temps i capacitat, així que considera-ho en termes monetaris: Contestar aquesta merda et costarà 100 euros. Aquesta gent et cau tan bé com per gastar-los en ells? Val suficientment la pena aquesta conversa?
  14. Dóna el teu amor als bons. Troba gent que coincideix amb els teus valors i mostra'ls quant compten per tu. Enganxa't a la gent que estima de la manera que ho fas tu i dona'ls tot el que tens.
  15. Crea des de la generositat, l'excitació i la passió. Passa del que tothom està fent al teu voltant. Per la seva pròpia definició, ja està fet.
  16. Segueix les vibracions. Sempre tenen raó.
  17. Consumeix més del que crees. Consumeix el que sigui que crees - art, literatura, interiors, comèdia - de fonts desconegudes i fora de lo habitual. Estima-ho.
  18. Publica com si no poguéssis veure els números. Basat en l'audiència, no mogut per l'audiència.
  19. Fes servir aquest útil sistema de prioritats quan rebis comentaris de merda: Persona aleatòria que commenta > Opinions > No importa una merda > Llestos.
  20. Fes espai per a totes les teves vessants creatives en un únic lloc. Resisteix la temptació de classificar les teves obres en caixes separades. Deixa-les conviure juntes, convenir en un màgic te floral.
  21. Mai subestimis el gust terrible del públic en general. La moda de vestir roba esportiva ha passat. El mullet (tall de cabell rapat pels costats i llarg el demés) de fet ha tornat. La majoria de la gent preferiria que fóssis una altra còpia de pa de motlle de supermercat, però sabem que el que et fa especial és la teva barreja estranya de massa mare.
  22. Refusa respondre a missatges entre línies. Si algú té un problema amb tu, que t'ho expliqui. Missatges subliminals, referències passiu-agressives, muntanyes de flying monkeys (referència al Mag d'Oz, significa "persones que transporten la feina de narcissistes o de persones abusives") ... Totes són senyals de que no és un tema important per a ells. Si els importa, ja t'ho diràn dirtectament. Preocupa't si i quan t'ho diguin.
  23. Mantingues-te amable. No deixarem que els cors encrispats i dissecats de qui ens ve amb odi ens torni igualment freds i cruels. Tanmateix, guardarem la nostra amabilitat per a qui ho mereixi, i també per a nosaltres mateixos, com a base natural. És difícil mantenir-se suau en un món d'objectes i paraules afilades.
  24. Actúa des de la generositat, sempre. En un moment de dubte on ens preguntem quin seria el camí a prendre, pregunta't a tu mateix: què seria generós fer aquí? I llavors fes-ho, i gaudexi de l'escalfor de treballar seguint els teus millors valors. Ser generós i estimar és segur. Refusa rebotar enfadat quan ve la por.
  25. Kindness Potato 🥔🧡 (aquí l'autora enllaça un video en anglès d'una noia cantant una canço amb una guitrarra on la lletra està extreta de tots els comentaris positius sobre un tema anterior que va fer sobre l'odi que rebia).

duty_calls_2x-2

Previous Post Next Post