Seria cap al final del 2002 quan vaig obrir ladragonera.com. Internet Archive només té traces des de Febrer del 2003, què hi farem. Ja des del principi estava orientada a ser una extensió online de les burrades que fèiem amb la colla de Talamanca. L'Esteve, el Sergi i jo saltàvem de fricada en fricada, i la meva sempre era mantenir una comunitat online. Allò va durar el que va durar, i no recordo molt bé com o per què va acabar, però parlem de fot 20 anys, i en ASP pur contra una DB en un arxiu MS Access.

A ple 2019 Twitter va canviar la política de privacitat i va provocar una onada (ni seria la primera ni la última) d'usuaris com jo buscant alternatives, i em va fer conèixer una xarxa de microblogging federada, estil Twitter sense ser centralitzada. El company @spla@mastodon.cat havia muntat un servidor pel seu compte i allà que vam caure un munt de gent. Les coses com són, vaig aguantar un temps fins que vaig acabar tornant a Twitter. No vaig voler tancar la conta, qui sap. El concepte m'agradava però em faltava el caliu que ja tenia fet a l'ocellet blau.

És a finals d'octubre del 2022 que un nen ric compra Twitter i trenca la joguina. La destrossa és considerable i la gent fuig de Twitter en massa. Cap a on? Doncs cap a Mastodon. I el Xavi que diu "calla, que jo tenia una conta allà". I allà que m'hi vaig, i hi trobo caliu, i les interaccions amb els demés és enriquidor, la comunitat és planera majoritàriament...

L'onada aquest cop és important. Apareixen servidors com bolets. Administradors i moderadors evangelitzen i expliquen què és el Fedivers, per què estaria bé que les entitats públiques i privades es creessin les seves pròpies instàncies, que la gent s'agrupés en comunitats... i el Xavi diu "i no podria jo muntar també un servidor, per aprendre de primera mà això de Mastodon i les xarxes federades?"

I d'aquí neix talamanca.social. Un servidor casolà, que pago de la meva butxaca, d'on aprenc a configurar-lo i a gestionar-lo, on jugo a muntar-me uns bots que agafin contingut d'aquí i d'allà amb la idea de donar un servei... encara que en sóc l'únic usuari 🤪

Ja no tinc 20 anys, i la colla està tota amb crios més o menys grandets. Cadascú té la seva aventura i els seus propis projectes, i els meus sempre estaran lligats a muntar llocs i serveis online.

Valgui aquest post com a introducció de possibles posteriors, amb les (des)aventures del manteniment del servei.

Previous Post Next Post